Ο χώρος του γραφείου

To γραφείο της ψυχολόγου Νίκης Ρωμανάκη λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2016 και στεγάζεται στην οδό Μαλικούτη 1Α στο Ηράκλειο Κρήτης.  Αποτελείται από δυο χώρους με ανεξάρτητη είσοδο, ενώ στο χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και υγιεινής ενάντια στη διασπορά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

 Στο χώρο υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν ατομικές συνεδρίες, καθώς επίσης συνεδρίες συμβουλευτικής ζεύγους και οικογένειας καθώς και ομαδικές συνεδρίες τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Το γραφείο βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας δίπλα από το ξενοδοχείο Ατλαντίς.

 Περισσότερες πληροφορίες στο χάρτη που μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Επικοινωνία. 


  • γραφείο ψυχολόγος ηράκλειο

Κορονοϊός και εργασία 

Η έξαρση της πανδημίας όπως φαίνεται δεν απειλεί μόνο τη σωματική και την ψυχική υγεία αλλά και την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας ως συνέπεια των αναγκαίων και επιβεβλημένων μέτρων περιορισμού.
Έτσι, οι ραγδαίες αλλαγές είναι αναμενόμενο να έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε εργοδότες αλλά και εργαζόμενους που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τη θεωρία οι άνθρωποι χρειάζεται να περάσουν από πέντε στάδια (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή) μέχρι να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που επιβάλλονται και στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να κατανοήσουμε ότι μια τέτοια συνθήκη έχει δημιουργήσει άγχος και άλλα έντονα συναισθήματα όπως θλίψη, φόβο και ανασφάλεια που μπορεί να εκφράζονται μέσα από τις συμπεριφορά μας.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό στο χώρο εργασίας να αντιμετωπίζουμε τις συμπεριφορές προϊσταμένων, υπαλλήλων, συνεργατών μέσα από αυτό το πρίσμα.
Έτσι στο χώρο εργασίας μας είναι σημαντικό :
Να κατανοήσουμε ότι οι μεταβολές στο εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες άγχους και ανασφάλειας μέσα στον εργασιακό χώρο αφού η διαδικασία της αλλαγής περιλαμβάνει τη μετάβαση από το γνωστό στο άγνωστο.
Να αναγνωρίσουμε την δική μας ψυχική κατάσταση που έχει επηρεαστεί από τις συνθήκες (φόβος, άγχος, ανασφάλεια, θυμός) και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και την ψυχική κατάσταση των άλλων στο εργασιακό μας περιβάλλον. Κάθε ένας έχει έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης σε στρεσογόνες καταστάσεις και το πώς αντιδρά συναισθηματικά σχετίζεται τόσο με τα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες του ατόμου αλλά και με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες .
Να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στη σημασία της επικοινωνίας. Όσο πιο ουσιαστική είναι η επικοινωνία στον εργασιακό χώρο αφήνοντας χώρο στην πληροφόρηση και τη συζήτηση τόσο πιο θετική είναι η διάθεση για ουσιαστική συνεργασία. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη έχουν ζωτική σημασία στην αποδοχή των νέων δεδομένων.
Να αντιληφθούμε σε διαφωνίες ή αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπάρξουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν υπό συνθήκες πίεσης και υπό τέτοιες συνθήκες είναι πιθανόν να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις προσπαθώντας να διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία.